Bodza szörp
Hozzávalók: 6-8db bodzavirág3kg cukor
3db citrom
izlés szerint borkősav
5 literes befőttes üveg
Elkészítés:
A frissen szedett szép kinyílt bodzavirágot jól megmossuk. A citromot szeletekre vágjuk. A cukrot és a citromot és a virágot beletesszük az üvegbe. Az egészet felöntjük az üveg nyakáig vízzel. Egy hétig mindennap jól átkeverjük fakanállal, közben borkősavval ízesítjük.Szódavízzel jégkockával kitűnő üdítő italt kapunk. .............................................................................................................................................................
Akácvirág szörp
Hozzávalók:
- 70 dkg akácvirág
- 6 l víz
- 3 közepes citrom
- 25 dkg akácméz
- 1,5 kg cukor
- 1 ek aszkorbinsav
- szalicil.
Elkészítése: A virágot 15-20 percre vízbe teszem, erősen rázva kimosom a bogarak miatt. A cukrot kevés vízzel feloldom lángon, majd a többivel felöntöm, belekarikázom héjastul a citromot, beleöntöm a citromsavat, és amikor kezd hűlni az akácmézet is elkavarom benne. majd legvégül a virágokat. 2-3 nap alatt összeérnek az ízek, ekkor beleszűröm tüllön a kifőzött üvegeibe.
A szalicilt itt sem bele keverem, mert erősen rákkeltő, hanem az üveg nyakát záró celofánra kenem szét, arra terítem a következő réteg celofánt, vagy az üveg külső száját kenem át alaposan vele, ha más zárást adok neki. Rendkívül ízletes, és különleges üdítő készíthető belőle, és nyári italok keverésénél is gondolhatunk rá! ................................................................................................................................................................ Rózsa szörp Hozzávalók 2.5 literhez:
- 60 dkg rózsaszirom
- 1 l víz
- 2 kg cukor
- 1.5-2 dkg citromsav
Előkészítés: A leszedett, friss rózsaszirmokat alaposan mossuk meg, az üvegeket tisztítsuk ki. Készítsük elő a száraz dunszt helyét.
Elkészítés: Az alaposan megtisztított rózsaszirmokat az 1 liter vízben főzzük fel, és forraljuk kb. 5 percig – amíg a szirmok kifehérednek. Ezután gyorsan szűrjük le szitába helyezett tüllruhán keresztül, alaposan nyomkodjuk ki – ügyeljünk, hogy a szirmok között ne maradjon víz. Még melegen tegyük bele a 2 kg cukrot, és folytonos kevergetés mellett olvasszuk azt fel. Ezután ízlés szerint keverjünk a szörpbe citromsavat, majd még forrón töltsük üvegekbe, és tegyük száraz dunsztba. Néhány nap elteltével már fogyasztható a kihűlt szörp. Hűvös helyen tároljuk, 1:8 arányban hígítsuk. .................................................................................................................................................................
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése